torstai 28. toukokuuta 2015

Zuppa di Primavera



Pihalla kasvoi kolmen tähden ruokasieni, kartiohuhtasieni. Jos löydät näitä, pistä pannulle ja nauti!

Tässä kevään ensimmäisiä sadontuottajia; lipstikkapehko. Kasvaa missä vain ja on herkullinen kevätkeiton raaka- aine ja kuivattuna hyvä yleismauste. Hakkaa kasvisliemikuutiot kolme nolla.

Plus neljä astetta.  Pian kesäkuu.Aamu valkenee kirkkaana ja varhain; jo kolmen jälkeen valo herättää. Kaiken pimeän ja synkän jälkeen kevään valo on käsittämättömän upeaa.
Viikonloppuna tehtiin taas maatöitä Siikajoella. Tarkoituksena oli kylvää mustajuuret, palsternakat, porkkanat ja salaatit sun muut. No; turkasen  puutarhajyrsin ( liekö oikea termi?) ei  suostunut yhteistyöhön. Viljelymaata on ihan runsaasti; ehkäpä noin 7x 10 m2. Kun mustajuuren ja palsternakan siemenet  oli liotettu, ne oli pakko kylvää. Siispä valjastettiin maan muokkaukseen  konevoiman sijasta humaania voimaa. Kevyt pintamuokkaus talikolla ja lapiolla toivottavasti on riittävä mustajuurelle ja palsternakalle, jotka oikeasti vaativat kuohkean ja syvään muokatun maan.

Kevään äänet ovat uskomattoman ihania. Läheisellä suolla kurjet pitivät konserttiaan. Joutsenten täsmäryhmiä lensi useita päidemme yli kohti Oulunlahtea, jossa keväisin asustaa tuhansia lintuja, jotka houkuttelevat paikalle lintubongareita ympäri maata .
 Naakkojen keskustelua on hauska kuunnella, vaikkei siitä mitään ymnärrätkään. Minun mielestäni naakat sanovat " kaja, kaja". Jos joku osaa ilmaista naakkojen äänet paremmin, antakoon heti palautetta!
Hirveästi jo hermostuttaa, että kevään ja alkukesän hektinen aika menee niin vauhdilla, ettei siihen ehdi mukaan. Tuntuu, että valo pitäisi vangita, ja kasvun ihme tallentaa mieleen, ettei taas syksyn synkkä pimeys veisi voimia.

Pari vuotta sitten istutettiin parsaa muutama kipale. Varmaan vielä juhannukseen saadaan odottaa,ennen kuin päästään nauttimaan tuoreesta parsasta. Espanjalaista ja hollantilaista parsaa on toki myynnissä, mutta ainahan ne kärsivät pitkästä matkasta ja säilytyksestä.  Liekö missään myynnissä suomalaista parsaa? Kun on kerran maistanut juuri maasta nostettua  parsaa, ei oikeastaan halua enää syödä tuhansia kilometrejä lennätettyä, viikko, pari sitten korjattua parsaa               Oikeasti olen sitä mieltä, että  sesonki - ja kausiajattelu pätee kasviksissa ja juureksissa- ainakin, jos ajatellaan makua ja ympäristökuormaa. Tammikuussa pakkasissa meille lennätetty Chilen parsa ei yhtään houkuttele. Eivät myöskään lentotomaatit ja ikävän makuinen kurkku.
Meillä on itsellä ihanat juurekset, joista useimmat käyttävät vain porkkanaa, perunaa - ja lanttua jouluna. Kuka tuntee kyssäkaalin, palsternakan, mustajuuren, punajuuren ja juuripersiljan, jotka kaikki kasvavat mainiosti meillä, ja kestävät säilytystä kellarioloissa tosi hyvin. Juuri haettiin kellarista punajuuria ja palsternakkoja; ihan kuranttia tavaraa ovat .Meidän kellarimme on varaston lattiaan tehty , alle puolentoista neliön tila .Ja omien juuresten ( ja marjojen) vitamiini- ja hivenainepitoisuudet kyllä lyövät laudalta kaiken maailman gojimarjat sun muut.

Sitten keväällä nämä ihanat villivihannekset, joista itse  en vielä  osaa käyttää murto-osaakaan.Koivujen hiirenkorvia napsin suuhun- poistaa mukavastin turvotusta; vuohenjuurta en vielä osaa käyttää.
Mutta nokkosta kyllä!
Tässä ihana resepti; Zuppa di Primavera .
Tarvitset  yhden purjon, ryöpättyjä nokkosia- ehkä noin puoli litraa;  lipstikkaa sopiva puntti; suolaa, mustapippuria; ruokakermaa,sokeria , ja halutessasi valkosipulia.Voita tai rypsiöljyä.
Ryöppää  nokkoset; puristele keitinvesi pois. Pilko valkosipululi, purjo ja lipstikka  sekä ryöpätty nokkonen. Sulata kattilassa voi; lisää valkosipulia ja pienitty purjo. Kypsentele sopivasti.
Lisää lipstikka ja nokkonen; kypsentele. Lisää ruokakerma. Suolaa, pippuroi ja sokeroi. Sokeria telusikallinen suurin piirtein.   Tarkista maku. Soseuta joko  sauvasekoittimella tai vastaavalla. Nam; on aromaattista!
Jos et vielä omista lipstikkaa, niin hanki! Lipstikka kasvaa missä vain ja on loistava mauste. Helppo kuivata talven varalle. Et tarvitse kasvisliemikuutioita, kun sinulla on lipstikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valoa ja väriä

Mittarissa kahdeksantoista astetta pakkasta. pihalla toista metriä lunta, eikä maaliskuu ole vielä maata näyttänyt. Odottelen pakka...