tiistai 12. toukokuuta 2015

Mustajuuria ja muuta mukavaa

Sateinen, harmaa tiistai. Kuin marraskuuta, yhtä harmaata. Mutta ei onneksi marraskuu, kuoleman kuu, vaan ihana toukokuu! Ilmat vaihtelevat nopeasti, ensin sadetta, sitten loistava auringonpaiste. Puiden hiirenkorvat alkavat olla jo isoja. Kevätsade jouduttaa kaikkea kasvua.
Viikonloppuna tehtiin maatöitä Siikajoella. Kasvimaa talven jäljiltä oli melko lohduton, vaikka saatiin satoakin korjata. Maahan talveksi jätetyt mustajuuret olivat komean kokoisia. Muutama palsternakkakin löytyi.
Toskanan musta - lehtikaali siis- oli hyvin kelvannut pupujusseille. Palkaksi saatiin sieviä papanoita.
Meillä oli mukana liotetut palsternakan ja mustajuuren siemenet, jotka oli saatava maahan. Tuli kohtuullisen rankka kylvösessio, kun maan möyhennin eli puutarhajyrsin ei suostunut toimimaan. Niinpä viljelytiimin vahvin sitten käänsi lapiolla muutaman kymmentä metriä kasvimaata. Seuraavana päivänä oli hänellä hiukkasen väsy.
Siementen liottaminen; ainakin mustajuuren ja palsternakan- parantaa itävyyttä huomattavasti. Itsessään mustajuuren kasvattaminen, samoin palsternakan- on helppoa. Siemenet maahan heti, kun kasvimaa on kylvökunnossa. Täällä pohjoisen mailla yleensä vapun aikoihin on pystytty kylvämään . Sadonkorjuu sitten niin myöhään kuin mahdollista, tai sitten annetaan juuresten talvehtia, ja korjataan ne seuraavana keväänä.
Sekä mustajuuri että palsternakka ovat suurta herkkua.
Kaikista yksinkertaisin tapa valmistaa mustajuurta on seuraavanlainen:  mustajuuret kuoritaan, pirskotetaan sitruunalla, etteivät tummu. Parilapannuun voita, sekaan silputtua salviaa. Juuret pannulle, paistellaan, kunnes ovat kauniin ruskistuneita. Suolaa ja pippuria myllystä, juoksevaa hunajaa sekaan. Nam!
Toki ihana keittokin tulee  mustajuuresta, samoin palsternakasta. Molemmissa on upea aromi. Aina syksyllä - ja talvella) harmittaa, kun kaupoissa  on muoviin käärittyjä, rupuisia ja nahistuneita juureksia. Kunnollista juuresta ei saa, poikkeuksena tietysti peruna ja porkkana. Punajuuria  on myynnissä ihan hyvin, ja lanttua joulun aikoihin.
Meidän juureksissamme on upeat aromit, ja terveysvaikutukset ihan loistavat! Jostain syystä suomalaiset juurekset eivät ole in: bataatin valmistaminen on monelle tutumpaa kuin palsternakan tai mustajuuren, punajuuresta puhumattakaan. Palsternakkamuffinit, punajuuribrownies, nam !
 

2 kommenttia:

  1. Talvehtineet mustajuuret ovat kuitupitosempia kuin syksyllä sadonkorjuuaikaan mutta maku on vähintäänkin yhtä hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Alkakaa ihmiset viljellä mustajuuria. Ne ovat todellista herkkuruokaa.

      Poista

Valoa ja väriä

Mittarissa kahdeksantoista astetta pakkasta. pihalla toista metriä lunta, eikä maaliskuu ole vielä maata näyttänyt. Odottelen pakka...