REISSUJA TYÖN LOMASSA


Tätä on odotettu; tästä on haaveiltu: terassi valmiina , ja pehtoori ja riskirouva vain istuvat ja nauttivat! Tämä kuva on kesäkuun aamulta,  kun herättiin patjamajoituksesta ensimmäisen mökillä nukutun yön jälkeen. Jokimaisema on niin kaunis.
 Patja lattialla ei ole paras mahdollinen vaihtoehto seitsemääkymppiä lähestyville, mutta aina jotenkin vääntäydyttiin ylös lattialta aamuisin. Särkylääkettä vissiin kului tavallista enemmän. Sänky onneksi saatiin kohtuullisen nopeasti. Virallista muuttolupaa meillä ei vielä ole, kun käyttöönottotarkastus puuttuu. Putkimiehen selonteko ja sähköurakoinnin mittausraportti vielä puuttuvat.
Patjamajoituksesta ovat nauttineet lapsenlapsetkin. Meillä ei ole televisiota mökillä, ja muutenkin paneudutaan lasten kanssa vanhanaikaisiin ajanviettotapoihin; uimiseen, onkimiseen, koronan ja mölkyn pelaamiseen  ja nuotioimiseen. Some on pannassa. Mukavaa on , kun lapsukaiset toteavat,  että on niin paljon tekemistä,  ettei  edes kaipaa.


Ihania lämpöisiä ilmoja oli heinäkuun alkupuolella, mutta sen jälkeen on satanut. Ja satanut. Kiiminkijoessa on vettä kuin kevättulvan aikaan. Uidessa pysyy juuri ja juuri paikoillaan  kun ui täysin voimin ylävirtaan.
Kovasti on tehty hommia taas.  Eli raksa etenee pikkuhiljaa.  On ehditty lomaillakin. Käytiin Armi-oopperaa kuuntelemassa Ilmajoella hurjassa helteessä. Ooppera oli hyvä; musiikki nautittavaa.  Yövyttiin Kauhajoella ihanassa Salaisen Puutarhan Majatalossa, joka on vanha pappila , ja kunnostettu majoituskäyttöön. Niin kaunista! Kustavilaiseen tyyliin sisustettu kartano.  Yövyimme Kyösti Kallio-huoneessa. Alakuvassa pehtoori harjoittelee lepoa.

 

Pienen lomareissun jälkeen jatkettiin uudella innolla puuhailua mökillä. Kuten jo alussa kehuskelin, saatiin terassi valmiiksi. Petri, luottotimpurimme ehti pariksi päiväksi hommiin ja valmista tuli. Rouva maalasi terassin kattolautoja öljyvahalla.  Ihan kaikkiin lautoihin ei vaha riittänyt, joten terassin katto on kivan laikukas. Samoilla tulilla rouva maalasi myös räystäslaudat, jotka odottavat asennusta. Muut terassit ovat sitten kesken. Ne tehdään jahka ehditään.
Pikkuväkeä on vieraillut yökyläilemässä aina kahden lapsen satsina. Vielä yksi kahden sakki on tulossa tulevana viikonloppuna . Ensi kesänä pidetään viikon leiri koko sakille kerrallaan, jahka Ipen tupa saadaan asumiskuntoon. Pehtoori kyllä kauhisteli rouvan suunnitelmaa, mutta katsotaan nyt!


Keittiössä on hyvä kokkailla jokimaisemaa ihaillen.

Maanrakennusmiehiä tarvittiin taas. Mökin vieressä oli  marjapensasmaa, jossa puskia toistakymmentä.  Lisäksi iso raparperipuska. Eipä aikaakaan, kun pensaat oli siirretty kaivinkoneella entiseen notkoon, johon on vuosia kuskattu eloperäistä jätettä ja oksasilppua kuormakaupalla. Uskomatonta,  miten hienoksi mullaksi hake on muuttunut. Marjapensaita jäi ylikin, ja niitä jaettiin iloisille sukulaisille...


Harmi kun ei ole kuvaa raparperin juuresta. Se on nimittäin melkoinen! Kuin reisi.
Kiviä on vaikka muille jakaa. Riskirouva jatkaa suvun perinnettä eli kiviaitojen rakentelua. Voi kun voisinkin ottaa kunnian itselleni tästä kiviaidasta, mutta ei! Täytyy myöntää , että kaivuria tähän tarvittiin; sen verran isoja kiviä maasta löytyi. Mutta ihan omin pikku kätösin rouva on pyöritellyt ja vieritellyt  kiviä parempaan asentoon.
Tulevaisuudessa meillä on omenapuulehto, metsäpuutarha ja kasvimaa...
Pehtoorin loistava oivallus oli, että vanha mökkitie tukittiin kokonaan.

Tässä tulevaa metsäpuutarhaa.

Omenapuulehdon paikka. Ei ole puita vielä, mutta sielun silmin näen tässä omenapuiden vehreyden. Ylempänä sitten hyötypuutarha.


Pehtoori on ahkeroinut vanhasa mökissä.  On syntynyt harkkoseinää, ja pesuhuoneen ja saunan seinät on nyt muurattu! Seinät ovat suorat, eikä niitä tarvitse oikoa muurauslaastilla, niinkuin erästä toista seinää ... Sitä ei rakentanutkaan pehtoori.


Tässä näkymät Ipen tuvasta. Siinäpä odottelevat laminaatit ja kattopanelit.  Saunan kiuas on tilattu,  pesuhuoneen seinälaatat ovat kaupungissa autotallissa. Ne on ostettu poistoerästä varmaan viisitoista vuotta sitten, kun suunniteltiin kaupunkiin pesuhuoneen remonttia, johon sitten hankittiinkin toiset laatat. Lattialaatatkin tilattiin sokkona netin kautta erään laattaliikkeen poistopisteestä edullisesti.

Pitihän se pihakin kaivaa vielä auki , kun rannan valaistukselle vietiin kaapelia varten putki. Siellä sekin putki on , piilossa maan sisällä.
Laiska töitään lukee, sanoo suomalainen sananlasku, mutta onhan tässä töitä paiskittu pari vuotta. Kaksi vuotta sitten alettiin purkaa vanhaa mökkiä, joka nyt pikkuhiljaa valmistuu. Toki paljon on kesken, mutta jatketaan seikkailua!

Kommentit

  1. Harvoin huokuu noin työläästä projektista hyvän olon tunne, voisi sanoa jopa rakkaus pienimpään nippeliin ja kivenmurikkaan. Tarkkaa suunnitelmallista toteutusta. Näkee, että missään ei fuskata. Upea paikka, kaunis "mökki". Ja puutarhasuunnittelu kuulostaa hienolta. Meillä on vastikään kaadettu 7 isoa, vanhaa puuta. Omenapuutarhaa laajennamme. Rakastan omenapuita. Uutta voimaa teille joka aamu🥰

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos lämpimästi kommentistasi! Hyvää loppukesää!

      Poista
  2. Kyllä teillä nyt kelpaa. Todella hieno lopputulos

    VastaaPoista
  3. Ootte kyllä reippaita. Vaikka tuökeiriltä tuntuu ja näyttää noiden kuvien perusteella näin ulkopuolisesta, niin samalla huokuu suuri ilo ja positiivinen intohimo unelmineen. Hyvä te 💞

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit