RAKENNUSSIIVOOJASTA ERISTÄJÄKSI


Projektimme etenee pikkuhiljaa. Olen edennyt rakennussiivoojasta eristäjäksi ja tukkijaksi. Tuota kuvassa olevaa pellavarivenauhaa  tukitaan ikkunakarmien ja hirren väliin eristeeksi. Samaa pellavaa on  laitettu pyöröhirsien väliin. Kun hirret ovat eri kokoisia niin pellavanauha jää ikävästi roikkumaan esille. Kun tavoitteena on siisti hirsiseinä,  jossa eristeet ovat hirsien välissä niin rivenauha pitää tökkiä hirsien väliin. Tämä pieni homma  on sopivan helppoa pehtoorskalle. Työvälineenä ovat puutikku ja tikapuut. Ihan kivasti tulee treeniä tuostakin hommasta.

Varsinaiset rakentajat  Pehtoori ja Kari rakensivat  vanhaan mökkiin katon. Sitä edelsi pehtoorin useamman päivän työ:  huonolla (lue: halvalla)  taltalla ja käsisahalla pehtoori kolosi kattotuolien paikat hirsiin; 13x2 kpl. Niiden syvyys ja paikka  piti tietysti mitata yksi kerrallaan, kun hirret ovat eri paksuisia ja seinät vinoja. Sitten  kattotuolit paikoilleen . Sen jälkeen rimoitus,  aluskate ja pellit paikoilleen.  Ihan kuin tuosta vaan. Todellisuudessa projekti kesti puolitoista viikkoa. Tai eihän tuokaan homma ihan noin helposti mennyt. Oli monta turhaa vaihetta. Ensin kattotuolit , jotka oli nippuna nostettu katolle, piti saada alas katolta. Ei kun kysymään traktoria ja nosturi. Hyvä, saadaan traktori! Mutta traktori ei pääse mökin viereen kun edessä on puolimetrinen kinos ja kaksi lavaa lattialaattoja, yhteensä 100 neliötä ja noin tuhat kiloa.
No, pehtoorska sai hommia ja oli tyytyväinen tuntiessaan olevansa tarpeellinen! Ensin lumenluontia muutamia tunteja.  Sitten laattojen siirto ahkiolla. Kolmen laatan paketteja a' 23,8 kiloa ahkioon kolme kipaletta ja veto paikasta A paikkaan B. Sitten kasaus kuormalavalle. Nyt lattialaatat ovat uuden mökin vieressä, josta ne on HELPPO nostaa sisälle... varsinkin rouvan voimilla, joiden vähyyttä olen monta kertaa kironnut.
Mutta kyllä joka työmaalla yksi apuhenkilö tarvitaan! Rakennussiivousta , lumenluontia yms pikkuhommia on aina. Ja kahvinkeittoa ja ruuanlaittoa ainakin. Ja katontekijät, lähempänä seitsemää- kuin kuuttakymmentä, olivat iltaisin aika puhki. Oli tarvista ottaa buranaa.
Katolla keikkuminen oli Karilta virallisesti kielletty, mutta ...kun Outin silmä vältti!

Kuten kuvasta näkyy, työturvallisuusolosuhteet- joista vastaa rakennuttaja- ovat huippuluokkaa. 

Aika siisti on tuo hirsiseinä jo sisäpuolelta.

Betoniverkot odottavat seuraavaa vaihetta eli hiekkapatjan sulamista.Tosin ensin pitää saada ikkunat ja ovet paikoilleen ja kotelot kattoon puhallusvillalle ja puhallusvilla kattoon.  Eli pehtoorin hommia nuo- paitsi ekovillan puhallus. Kun hiekkapatja on sulanut, päästään viemäreiden kaivuun, kylmävesiputkien asennukseen ja lattiaeristeiden paikalleen laittoon. Sen jälkeen lattiaeristeet, styroksi ja finnfoam hiekkapatjan päälle ; 150 mm tai 200mm eristettä. Talon ulkopuoliset viemäriputket ovat jo paikoillaan, samoin maalampöputket.
Eristeiden jälkeen paikoilleen betoniverkot,  joiden  päälle asennetaan lattialämmitysputket.  Tähän tarvitaan putkimiestä. Sitten lattioiden betonivalu, johon tarvitaan betonivalajaa.

Nuo lattiaeristeet ovat toimineet hyvinä rakennustelineiden perustuksina. Nehän pitää tietysti roudata vielä ulos mökistä. Pehtoorskan hommia.
Maalämpökaivonkin kävivät poraamassa. Syvyyttä kaivolla on 223 metriä. Porarin mukaan vettä tuli kaivosta vain tihkumalla, mutta onneksi vedenpuute ei lämpökaivossa haittaa. Porarilla oli vähän ongelmia, kun poran kruunu rikkoutui. Urakassa meni pari päivää. Niin ja ennakkotöissä eli lumenluonnissa porauspaikalta puoli päivää. Oli taas tarpeeksi yksinkertaista hommaa rouvalle..


Uuden mökin kimpussa on ollut muutama heppu ja sielläkin on tämän urakkasopimuksen mukaan lähes valmista  eli ikkunat ja ovet ja katto pelteineen paikoillaan.
Pari följaria vielä puuttuu. Kaikkihan tietävät,  mikä on följari? No - niille jotka eivät tiedä,  kerron: följari tukee hirsiseinän vakautta. Meidän mökkiin niitä tulee muistaakseni kuusi kappaletta; pari sisäpuolelle ja loput ulos.
Tämä urakka ei tule valmiiksi ihan heti. Ulkopuolelta jää puuttumaan terassi kattoineen. Sitä ei pysty tekemään ennen kuin Humina- nykyinen asumuksemme - siirretään tai puretaan pois tieltä. Tämäkin homma aiheuttaa harmaita hiuksia. Huoh. Rakennusluvan mukaan Humina pitää purkaa, kun puolen hehtaarin tontilla ei rakennusoikeus riitä kuin uudelle mökille ja talousrakennukselle. Ja Humina on terassin tiellä.


Maisema mökistä on kaunis. Kohta nähdään jäiden- ja moottorikelkkojen- lähtö. Ei näy bensan hinnannousu ainakaan moottorikelkkailusta. Noita päristelijöitä kyllä joen jäällä on riittänyt.
 Loppu tehdäänkin  sitten hartiapankkihommina. Eli seuraavana on katon kotelointi puhallusvillaa varten. Siis molemmissa rakennuksissa. Jotenkin me pehtoorin kanssa ei olla tajuttu  että meillä on tuplarakennusprojekti; vanha ja uusi mökki pystyyn. Tai vanha mökki on kyllä nimeltään talousrakennus ...

 Valmistumispäivämäärää kyselevät uteliaat. Onneksi meillä ei ole mitään deadlineja. Valmistuu sitten kun valmistuu.
Tämä on seikkailu!
Vain rohkeille- ja pöljille?

 
Kevätkin yritti tulla . Oli lämmintä ja aurinkoista. Talitintit ja sinitiaiset kävivät tutkimassa pesimispaikkoja, ja joutsenia lensi tiedustelemassa sulapaikkoja. Nyt kun pakkaset palasivat on ollut hiljaista.  Vain käpytikan puunpärryytystä kuuluu varsinkin aamutuimaan.
Rakentajakaverit Outi ja Kari palasivat etelään, jossa sinivuokot jo kukkivat. Pehtoori ja rouva jatkavat seikkailua raksalla! Ja lisää luntakin on luvassa. Nyt on poikkeuksellisen kylmää- eikä tämä ole aprillipila.

Kommentit

Suositut tekstit