Koskenpauhun kuulumisia: hellettä, hikeä ja hernerokkaa

No niin; kahden hengen tehokaksikko jatkaa pienen lomareissun jälkeen mökkiremonttia. Vaihtolava roudattiin mökin pihaan viikko sitten, ja suunnitelmissa oli viikon mittainen purku-urakka. Onneksi järjen hiven oli pääkopassa, ja todettiin, että viikko ei riitä mökin purkuun. Vaihtolavalle piti saaman nimittäin alapohjan eristeet, yläpohjan villat, sata neliötä huopaa ja vesikaton laudat.
Työnjakokin on sujunut mallikkaasti eli voimien mukaan, ts. kevyemmät hommat ovat allekirjoittaneen vastuulla.
Jotkut sukulaiset ovat kainosti ehdottaneet purku-urakan ulkoistamista ammattilaisille  mutta budjettiteknisistä syistä huvila-ja huussi-tehokaksikko purkaa itse.
Lattian alta löytynyt Kaleva kesäkuun viidenneltä 1965 kertoi autoveron korotuksesta ja nuorison uudesta suosikkijuomasta, Pola-Kolasta.
Savuviinatkin oli muurari nauttinut ihan viimeisen päälle ja jättänyt tyhjän konjakkipullon villojen väliin.  Välikatossa oli myös joulukoristeita, rikkinäinen matkalaukku, risat nukenvaunut, jäänestoainetta, lasten vanna vuodelta 1958, muutama matto ynnä muuta tarpeelliseksi katsottua tavaraa. Eihän sitä koskaan tiedä milloin tarvitsee matkalaukkua ilman hantaakia...  Matkalaukussa oli rikkinäinen vyö ja pala vahakangasta 60-luvulta.
On muuten  tympeää materiaalia tuo vuorivilla. Villanpöly tunkeutuu joka paikkaan ja aiheuttaa hillitöntä kutinaa. Vaihtolavaa ei saatu ihan mökin viereen, joten villat piti ensin heitellä pihalle ja siitä sitten lavalle eli tuplatyö ja hillitön villanpöly. Tuli muuten testatuksi erilaiset suojamaskitkin. Kokemuksesta viisastuneena suosittelemme suodattimella varustettuja, vähän kalliimpia maskeja.
No, puolet kattovilloista ehdittiin heitellä pihalle ja loput säkitettiin. Samoin lattiavillat.

Perustuksista paljastui yllätys. Mökin rakentajan muistin mukaan lattian alla piti olla betonivalu, mutta eipäs ollutkaan. Pohjamaan päällä oli pikeä ja ohut kerros valua. 
Katossa oli kaksinkertainen huopa. Vanha mattohuopa alla ja palahuopa päällä. Onneksi pehtoori on käynyt salilla koko talven. Voimia nimittäin tarvittiin, jotta huopa irtosi. 
Pieneltä näyttää tuo huopaläjä, mutta melko monta hikipisaraa irtosi kummaltakin, ennen kuin huovat oli saatu roskalavalle.
Kattopaneelit  ja lattialaudat säästetään polttopuiksi. Nyt odotellaan naulapoikia; molemmat isopapat ovat ilmoittautuneet vapaaehtoisiksi naulanirrotushommiin. 90- ja 96-vuotiaat. Odotellaan vähän helteiden helpottamista.
Käytiin paikallisessa puttaalaisessa leipomossa hernekeitolla. Että oli hyvää! Pari lautasellista upposi ihan kevyesti.

Tähän kootaan mökin puretut hirret. Vielä on edessä vesikaton purku ennen kuin päästään purkamaan hirsiä.
Helteestä huolimatta ei vielä yhtään sanaharkkaa ole saatu aikaiseksi. Ehkä hienoista kireyttä on välillä ollut ilmassa, mutta se on varmaan johtunut ukkosesta, joka jyrähteli tänään komeasti.
Yhtenä yönä oli vilpoisampaa, ja joki höyrysi upeasti.


Huomenna jatketaan purkuhommia.  Nyt nautitaan kauniista illasta. Sääsketkin ovat kadonneet pihalta lähes kokonaan. Metsässä niitä kyllä piisaa edelleen.

Vesi on vähänä Kiiminkijoessa. Ei ehkä pääse lohikaan nousemaan kutupaikoille. Tänä kesänä ei kyllä ehditä kalastaa. 

Vanha  mökki on kohta muisto vain, mutta saa uuden elämän saunana.

Kommentit

  1. Mielenkiintoista seurattavaa!❤️

    https://jasukuvaa.blogspot.com/

    VastaaPoista
  2. Näyttäisi siltä että teidän purku-urakat meni lopulta mallikkaasti! Olimme juuri tuttavani mökillä talkoohommissa, ja heillä myös oli vaihtolava sielä, mikä kyllä helpotti todella paljon. Aikaisemmin olemme käyttäneet omia peräkärryjyä tavaran poisvientiin. Mekin teimme purkuhommia, ja tällä kertaa oli kyllä paljon mieluisampaa puuhaa juurikin sen helppouden takia, verrattuna aikaisempiin urakoihin.

    VastaaPoista
  3. Tuo vaihtolava on hyvä. Meillä alkaa koulurakennuksen purku, joten olisi myös hyvä että saadaan apukeinoja, niin ihmisiä kuin tuo vaihtolavakin. Täytyy vähän katsella vaihtoehtoja täältä meidän suunnalta. Terveisiä Turusta. https://www.okpalvelut.fi/vaihtolavat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kiva saada palautetta.

      Poista
  4. Tuttu myös kertoi, että heillä alkaa pienet urakat ja tuota vaihtolavaa myös yrittävät etsiä. Pitää se siis vuokrata jostain, ei heillä ennestään semmoista ole. Hyvä homma jos teidän purku meni hyvin.

    VastaaPoista
  5. Kyllä purku meni hyvin! Nyt on vanha mökki kasattuna 20 metrin päässä , ja uusi mökki vieressä. Lämmöt saatiin päälle viime viikolla. Päästään sisähommiin pikku hiljaa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit