Maatöitä ja mökin metsästystä

 Viime postauksessani kerroin, että mökkisuunnitelmat piti palauttaa lähtöruutuun. Niinpä olemme seikkailleet hirsimökkifirmojen viidakossa viimeiset pari viikkoa . Monenlaista on tullut vastaan lievästä painostuksesta alkaen. Rakentamisen kalleus on myös yllättänyt ja näyttääkin siltä, että optimistinen tavoitebudjetti ylittyy reilusti: viisikymmentä prosenttia ehkä. Toivottavasti ei!
Eri talofirmojen tarjouksia on vaikea verrata ainakin maallikon. Epätoivon ja ahdistuksen tunteista  optimismiin eli vuoristorataa mennään. Jokainen myyjä myy parasta ja moittii toisten tuotteita. Keskustelupalstojen kokemuksia talotoimittajista ei kannata lukea;  niistä  ei tule hullua hurskaammaksi .

Niinpä piti lähteä rentoutumaan maatöiden pariin Siikajoelle. Oikeastaan tarkoituksena oli vain makkaranpaistoreissu , mutta yllättävästi Siikajoen kasvimaa olikin ihan sula, joten maatöihin!
Mökkikirjasta selvisi että 19. marraskuuta oli ollut optimistien syyskylvöpäivä . Ja mikä iloinen yllätys: pinaatti oli noussut pintaan! Palsternakka ei (vielä) ollut noussut ; ei myöskään lehti- ja kyssäkaali  Valkosipulimaallakin oli terhakasta kasvua. 
Hevosenlantaa kottikärryillä kuskatessa meni päivä sutjakkaasti.Pehtoori vastasi tästä työn osuudesta lähes sataprosenttisesti. Rouva kuskasi vain muutaman kuorman. Ei asu äly blondin päässä ei. Enpä ymmärtänyt laittaa lautaa sillaksi kasvimaan ojan ylitse , vaan raahasin ja kiskoin kärryjä kuopan yli. No, hiki tuli kumminkin , ja sehän on pääasia puuhailussa. 
Pehtoorin jyllätessä puutarhajyrsimellä rouva suoritti yleisiä kevättoimia kuten oksasilppukasan siirtoa syreeneiden juurelle. Siinäpä hurahtikin muutama tunti.
Ehdittiin kyllä tehdä lintuhavaintojakin. Naapurin vanhassa saunassa pesivä isokoskelopari oli saapunut, ja telkkiä oli joella useampi pari. Kurkia liiteli ohitse tämän tästä , ja naakkaparvi piti mekkalaa naapurissa. Isokoskelo on säikäyttänyt pari kertaa lähtiessään pesältä melkoisella ryminällä. Sen lento on raskaan näköistä; tulee mieleen pommikone.

Saas nähdä mitä kylvökset tykkäävät tämänpäiväisestä lumisateesta. Tällainen kevät!
Tänä vuonna kylvetettiin härkäpapujen, herneiden ja palsternakkojen siemenet eli liotettiin niitä yön yli.
Koko talvi on syöty pakastettuja herneitä ja härkäpapuja.  Niistä saa hyvää kasviproteiinia! Niinpä maalle pääsi runsaasti herneen ja härkäpapujen siemeniä. Peitettiin hernemaa harsolla etteivät varikset käy varastamassa siemeniä kuten viime vuonna.
Parin päivän aherruksen jälkeen kasvimaalle on kylvetty kaikki muu paitsi sipulit, punajuuret, fenkoli ja tilli. Johtuen siitä, ettei näiden siemeniä ollut hankittuna.
Kylvettyjen listalla mm. viittä lajia härkäpapuja, palsternakkaa, mustajuurta, herneitä, juuripersiljaa, salaatteja, mangoldia, sitruunakorianteria, lehtikaalia neljää lajiketta; kyssäkaalia, krasseja, kehäkukkia, tuoksuherneitä, malvaa, valkolupiinia, samettikukkia, kurkkuyrttiä, salviaa ja ruiskukkia.

Vielä on aika ankean näköistä, kun missään  ei vielä viherrä .
Nyt odotellaan tämänpäiväisen lumisateen loppumista ja ilmojen lämpenemistä. Harvoin on vietetty vappua pohjoistuulessa ja plus yhdessä asteessa. Tai yleensä vappuna on kylmä , ja sataa räntää. 
Nyt pitäisi koppeutua aamu-uinnille Lämsänjärveen, joka vapautui jääkuorestasn muutama päivä sitten. Olisi kevään ensimmäinen uinti!
Saas nähä syökö sika evväät - näin oululaisittain ilmaistuna.

Kommentit

Suositut tekstit