Kiiminkijoen kauneutta




Näissä maisemissa tänä kesänä vierähti paljon aikaa. Kiiminkijoen varressa on perheemme pieni mökki, jota rupesimme päivittämään keväällä. Mökissä oli perinteisen pyöröhirsiseinän lisäksi tummunutta  mäntypaneelia katto, ja lattia mäntylautaa. Aika pimeä fiilis sisällä; varsinkin kun räystäät ovat pitkät.


 Muistan kun mökkiä rakennettiin 60-luvulla. Silloin kaikki puupinnat olivat valoisia ja vaaleita. Ikä on tehnyt tehtävänsä , ja pinnat ovat tummuneet.
No; valkoista maalia kattoihin neljä kerrosta. Lattiaan mustikansinistä ; sitäkin neljä kerrosta. Ikkunanpuitteihin valkoista, ja valopesu on tehty.
Panelikattomaalia piti todellakin laittaa neljä kerrosta, ennenkuin tummunut puu peittyi. Lattiassa sama juttu. Betoluxia betoluxin perään.





Uusi keittiö saapui elokuun alussa,  ja palapeliä on nyt koottu töiden sallimissa rajoissa. Vielä tänä syksynä olisi tarkoitus päästä nauttimaan uudistuneesta mökistä ja tilavasta keittiöstä. Ja saunasta- joka on koko kesän toiminut romuvarastona.



Litteitä paketteja oli tosi paljon; kuin isoa palapeliä olisi koonnut. Kaikki palaset olivat kohdillaan; oikeat laatikkopaneelit ja ovet, rungot ja tasot. Aikamoinen värkkääminen keittiön kokoaminen on.
Onneksi pehtoori hallitsee kaiken tarvittavan. Itsekin olen ylpeä: kokosin laatikot itse ja asensin liukukiskot kaappeihin!




Ja remontin ohessa on viljelty Siikajoen plantaasia. Kylvöt pääsimme tekemään jo viikko ennen vappua. Silloin maahan laitettiin porkkanat, palsternakat, lehtikaalit, kyssäkaalit ja ruusukaalit. Herneiden , papujen ja punajuurikkaiden kylvöä viivytettiin lämpimämmille päiville.

Kuuma kesä Siikajoen plantaasilla on ollut joillekin vihanneksille hyvä; mm. pavut ovat tuottaneet runsaasti satoa.Nyt on säilöttynä kolme 10 litran kattilallista, ja lisää papuja pukkaa!
Osa kylvöistä ei itänyt. Valko- ja keltajuurikkaat eivät nousseet laisinkaan.  Me pehtoorin  kanssa kävimme viljelyksillä  keskimäärin puolentoista viikon välein- mökkirempastakin johtuen.
Epäonnistuneiden valkojuurikkaiden lisäksi Englannista tilattu punainen porkkanalajike alkoi kukkia.. Tavalliset Nantes-porkkanat sekä Autumn Sprng-porkkanat sen sijaan ovat kasvaneet hyvin.

Kuten aiemminkin olen kylvänyt kaikki suoraan siemenestä. Lehtikaalit myös. Ne ehtivät täällä Oulun horisonteilla siemenestä ihan hyvin.
Parsakaali oli pettymys. Se tuotti vain kummallisia harottavia kukkia. Nekin kyllä syötiin.




Viime kesänä ruusupapu ei ehtinyt kukkia, mutta tänä kesänä se on venähtänyt kolmimetriseksi- ehkä vähän ylikin- pehtoori on lähes kaksi metriä pitkä.

Koska keittiö ei vielä ole valmis, ei  tässä ole kuvia siitä. Mutta kahden  viikon sisään jo on!


Tämä kaunogar on kurttulehtikaali. Se ja siskonsa kasvavat tosi hyvin siemenestä kylvettynä.

Kommentit

Suositut tekstit