Hulluna hommia; mökkiremonttia ja härkäpapuviljelyksiä

Kuin tuli hännässä olen mennyt viimeiset viikot vapusta lähtien. Ehkä olen kahminut liikaa hommia itselleni, kun unet loppuvat aamuyöstä kolmen aikoihin, ja alan miettiä, mikä olikaan tulevan päivän agenda.
Kevätkelit ovat olleet huikeat viime vuoteen verrattuna. Siikajoen plantaasilla tehtiin kylvöt viikkoa ennnen vappua. Kuivuus vain oli haittana, ja kun emme ehtineet kasvimaata kastelemaan muutamat hienohelmat eivät itäneet.
Keltajuurikas ja serkkunsa valkojuurikas eivät ole nostneet nokkaansa. Puna- ja raitajuurikas kyllä ovat itäneet melko lailla normaalisti.
Mustajuuren siementä laitoin tosi runsaasti maahan, mutta vain muutama siellä täällä on noussut pintaan.
Muutaman vuoden olen ollut laiska viljelijä, enkä ole esikasvattanut mitään. En samettikukkia enkä kaaleja.
Tämä Pohjois-Pohjanmaan seutu tuntuu sopivan erityisesti lehtikaaleille.
Ne itävät hyvin ja ongelmana lienee liian runsas kasvu. Saa nähdä, mitä taas kaikilla kaaleilla teemme.






Nämä tupsukaiset ovat fenkoleita. Laitoin nekin siemenestä maahan ja hyvin ovat  kasvaneet.
Käytän fenkolia tillin tapaan ja jos fenkolia jää loppukesälle, saamme nauttia vielä mukuloista.
Etualalla on mansikkapinaattia ja mirrinminttua.  Olisi kiva, jos olisi mirri!

Haukiputtaalla on meidän suvun mökki, joka on rakennettu 1965. Mökki on palvellut tähän päivään asti samassa asussa, mutta nyt oli aika päivittää tummunut rakennus.
Mökin on veistänyt pudasjärvinen enoni, ja isä on sen pystyttänyt. Muistan  kuinka rekka toi hirsiä mökkitontille ja juuttui huonon tien mutkaan. Siitä sitten käsipelillä vedettiin hirret perille.

60-luvun tyyliin ei isottelu kuulunut. Mökin katto on matalalla ja tilaa on nelisenkymmentä neliötä. Kaikki puupinnat ovat viidenkymmenen vuoden aikana tummuneet , ja yleisilme on kovin synkkä.



Tässä vanha keittiö. Hyvin tummaa on, kun kaikki puuosat ovat tummuneet. Kahden neliön keittiössä oli tiivis tunnelma.  Kuvassa ei näy keittiön vieressä oleva makuuhuone, joka lastulevyseinineen ja kerrossänkyineen vei ison tilan mökistä.
Katon maalaus oli melkoinen operaatio.  Neljään kertaan maalatttuna tummunut mäntypaneeli  lopulta valkeni. 
 Lattiassa oli monta kerrosta venelakkaa, ja hiominen oli pehtoorin tehtävä. Melkoinen  homma. Lattiamaalia neljä kerrosta; lopputulos aika hyvä!






Tähän tulee uusi keittiö. Entinen kahden neliön keittiö  on muisto vain! 

Monenlaisia mietteitä  tulee mieleen vanhaa mökkiä purkaessa.
Mitä uskaltaa hävittää? Voiko näitä vanhoja kirjoja heittää roskiin? Entä nämä vanhat liinavaatteet? Vauvan makuupussi 50-luvulta?
Ennen säilytettiin kaikki. Varastossa on muutama lottaunivormu ja turkiskaulainen ulsteri 40-luvulta. Vanha Upon pulsaattoripesukone. Pyykkilautoja ja varsta.













Kommentit

  1. Kivoja hyötykasvikylvöjä! Ja mielenkiintoinen projekti tuo mökkiremontti. Olisipa kiva nähdä kuvia, kun remontti valmistuu. Mukavaa syksyn jatkoa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit