tiistai 9. toukokuuta 2017

Neitiä palelee puutarhassaPakkasta, lunta; räntää, rakeita;tuulee pohjoisesta ja koillisesta. Maa jäässä, nurmikot vielä ihan ruskeat. Meidän pihaneitomme on muuttunut vilusta ihan siniseksi, kun raukka on aivan alasti.
Ihan toivottoman oloisia ovat olleet sääennusteet: yöpakkasia ja päivän lämmöt kolmisen astetta. No; meteorologien mukaan näin kylmiä keväitä sattuu pari kappaletta vuosisadassa.
Pehtoorin kanssa  käytiin Floralia-näyttelyssä Kempeleen puutarhaoppilaitoksella. Yllättävän paljon ihmisiä oli liikkeellä kylmästä säästä huolimatta.
Tämä allaoleva neito kuvaa kyllä  mainiosti puutarhurin tuntemuksia kevään ensimmäisellä uintikerralla lähijärvessä. Aikaisempina vuosina uimaan on päässyt vapun aikoihin, mutta tänä vuonna jäiden lähtöä saadaan vielä odotella.


No; jossakin vaiheessa varmaankin lämpenee, niin pääsee kylvöhommiin. Tai oikeastaan olen kylvöt jo aloittanut, ja retiisit ja salaatit ovat jo itäneet  meidän "tomaattikopissamme", joka on vanhoilla ikkunoilla verhoiltu lava. Sinne on kylvetty myös useamman sorttista pinaattia, muttapinaatit eivät ole vielä nokkaansa nostaneet. Niitä varmaankin viluttaa vielä. Odottelevat aurinkoa ja lämpöä. 


Tässäpä suloisia retiisivauvoja. Menee ehkä muutama viikko ennen kuin nämä ovat syötäviä. Syksyllä teimme koekylvöjä pehtoorin kanssa Siikajoen plantaasilla. Maahan laitettiin ainakin lehti- ja kyssäkaaleja sekä porkkanaa ja pinaattiakin - mikäli oikein muistan. Ehkäpä ensi viikonloppuna suunnistetaan tutkailemaan kasvimaan tilannetta ja ehkä jotakin jo kylvämäänkin.


Pelargonit sentään ovat eloisan vihreitä ja pukkaavat nuppuja. Nämä ovat talvehtineet vintillä lämmittämättömässä huoneessa. Talven aikana kuoli vajaa kymmenen yksilöä; pääasiassa pieniä pistokkaita, joiden talvehdittamisessa en ole koskaan onnistunut. Kertoisiko joku hyvän vinkin, miten saa pelargonit pistokkaina talvehtimaam? 
Tämä  on yksi niistä harvoista pistokkaista, jotka raaskin nyt keväällä leikata. Nimittäin joka kevät olen saman ongelman kanssa vastakkain: leikatako vaiko ei. Useimmiten en raaski. Niinpä Mårbacka - ja Apple Blossom-pelargonini ovat pitkiä roikaileita. Jotkin yksilöt kasvavat luonnostaan pensasmaisina.
Yksi suosikeistani on tämä Strawberry Sorbet, jonka kukat avautuvat ihan näinä päivinä. Ovatkin herkullisen mansikkasorbetin näköisiä!
JIppii! Räntäsade loppui, ja aurinko paistaa. Lämpöä  tuollaiset kolme astetta. Kyllä tämä tästä vähitellen. Minkään esikasvatetun kanssa  ei ole kiire, kun olen kasvattanut vain samettikukkia. Juurisellerin siemenet eivät itäneet, vaikka pussin merkinnän mukaan olivat tuoreita. Missä lie vika?
Näiden tuoksuvien liljojen myötä lämmintä viikkoa toivottelee tarhuri-Lea.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valoa ja väriä

Mittarissa kahdeksantoista astetta pakkasta. pihalla toista metriä lunta, eikä maaliskuu ole vielä maata näyttänyt. Odottelen pakka...