maanantai 21. maaliskuuta 2016

Pakkastaa


                        Tätä odotellessa: Lumijoen Varjakan rannasta avautuu näin upea
                        Perämeren selkä.

Pakkasta kahdeksantoista astetta. Viime viikolla kylvin ruotisellerit, itämisaika 16-24 vrk; kasvuaika 200-240 vrk. Otinkohan liian suuren haasteen?
Meillä tykätään sellerin mausta. Joka vuosi mietitään, uskaltaisikohan yrittää juurisellerin kasvatusta? Viljelyoppaat kuitenkin varoittelevat juurisellerin kasvatuksesta ja syksyisin torikauppiailta kuulee, että sellerit ovat epäonnistuneet.Eli ammattilaisetkaan eivät välttämättä onnistu.
No; ruotisellerinkin kasvuaika kylvöstä korjuuseen on kahdeksan kuukautta. Saas nähdä, miten käy!
Jos jollain on kokemuksia, kertokaa!


 Tässä yhtenä kesänä mansikkamaa näytti kummalliselta; lehdet alkoivat ruskistua ja käpristyä. Tuossa vaiheessa näytti, että tuleva, runsas mansikkasato kuitenkin säästyisi. Mutta ei; mansikatkin rupesivat ruskistumaan ja kutistumaan.
Lähemmin tutkittaessa löytyi lehdiltä ja mansikoista pientä eläjää; osin matoja; osin jonkinlaista kärpäsennäköistä porukkaa. No, eikun soittelemaan hyötykasviyhdistykseen ja neuvoja kyselemään.
Epäiltiin hillakuoriaista. Parasta olisi hävittää koko mansikkamaa ja perustaa uuteen paikkaan jonkin ajan kuluttua.
Maniskkamaan hävittäminen ei ollut ihan helppoa. Maa oli muovitettu, ja muovit uloittuivat ainakin puolen metrin syvyyteen. Ensin yritettiin perinteistä lapiosysteemiä, mutta homma oli tosi hidasta ja raskasta- muovien takia.
Onneksi meillä oli Lantikka, jolla saatiin muovit ja saastunut kasvisto ylös!
Uutta mansikkamaata ei vieläkään ole. Manisikan paikalla on kasvatettu papuja ja kyssäkaaleja. Josko tänä kevään koppeutuisimme perustamaan uuden mansikkamaan?


                      Tässä on alkukesän palsternakkaa takana, ja mustajuurta ja sipulia
                       edessä.

Viime kesänä palsternakkojen varsissa oli omituista, hirvikärpäsen näköistä porukkaa. Tämä allekirjoittanut hyötyviljelijä oli aamulla ajanut Oulusta Siikajoelle syyskesän kasvimaahommiin.
Mutta; havaittuaan hirvikärpäspopulaation - näköisen- palsternakoissa; suuntasi pois kasvimaalta heti. Jostain syystä ryömivät ja takertuvat hirvikärpäset ovat minulle inhokkeja!
 En pelkää hiiriä enkä hämähäkkejä enkä mehiläisiä, mutta hirvikärpäsiä inhoan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valoa ja väriä

Mittarissa kahdeksantoista astetta pakkasta. pihalla toista metriä lunta, eikä maaliskuu ole vielä maata näyttänyt. Odottelen pakka...