Mutkia matkassa ja jäidenlähtö kuin tilauksesta

 RAKENNESUUNNITELMAT UUSIKSI

Mökkiprojekti niinsanotusti ottaa hietaa. Saa nähdä, meneekö koko suunnitelma uusiksi ja lähdetään puhtaalta pöydältä vai saako uusi rakennesuunnittelija ratkaistuksi esiin tulleet ongelmat.

Juttuhan meni silläviisii, että alkuperäinen suunnittelija sairastui yllättäen ja siirsi homman toiselle. 

Eli : meillä on vanha pyöröhirsimökki; 47 neliötä ja kaupungilta on saatu lupa laajentaa vanhaa mökkiä. Suunnitelmissa on rakentaa toinen kerros vanhan mökin päälle ja lisäksi kokonaan uusi sauna-pesuhuonesiipi.

Mutta nyt ei kuitenkaan ole varmuutta vanhojen hirsiseinien kantavuudesta ja niihin tehdyistä tapituksista. Alkuperäinen suunnitelma oli, että pyöröhirsiseinä koolataan ulkoapäin ja lisätään eristettä hirren ja uuden ulkovuorauksen väliin. Mökissä on aika lailla lämpövuotoa , kun pakkasilla sisälämpötila pyöri 15-16 asteessa pattereiden tohistessa täydellä teholla . Kulutus näkyikin sähkölaskussa, joka oli helmi-maaliskuulta suorastaan hirveän iso. Pyöröhirsiseinän profiilihan ei ole suora, joten koolauksen saaminen vatupassiin olisi tosi haastavaa ja  runsaasti väkertämistä ja kalliita työtunteja vaativaa.

Mutta mutta: ongelmiin löytyy aina ratkaisu. Eli: tehdään uusi sokkeli ja uudet kantavat seinärakenteet, jolloin vanhoille hirsiseinille ei jää kannettavaa taakkaa!





Hitusen pukkasi pehtoorskalle ahdistusta, mutta eteenpäin mennään. Viikonlopun aikana tyhjennettiin mökki melkein kokonaan ja rakennettiin Hotelli Huminaan tukikohta remontin ajaksi. Kunhan vielä puretaan keittiö ja riisutaan sähkövedot, niin päästään purkuhommiin.

AARTEITA VINTILTÄ

Pehtoori kiipesi välikatolle, josta löytyi aarteita. Hyvää puutavaraa, käytettyä koivuparkettia ja Åströmin nahkatehtaan vanhoja ikkunanpokia, joista varmaankin eräs kätevä henkilö rakentaa kasvihuoneen. Vintiltä löytyi myös erittäin hyvin puotinarulla paketoitu pötkö, jonka sisältöä arvuuteltiin. Paketti oli tosi vanhan näköinen; lienee ollut 50 vuotta vintillä. Ja mitähän sieltä löytyi?
Toijalan tapetin lähettämiä paperitapetteja useampi rulla. Paketin osoitelappu kertoi, että puhelinnumero kyseiseen firmaan oli 1024 . Eli kauan kauan sitten on tämä lähetys tullut. Hämärä mielikuva- ehkä valokuvien perusteella  minulla on Kemin kodista 1950- luvulta, että tapetit saattaisivat olla senaikaisia. No; tarkistetaan Ipevaarilta asian laita. Hän kyllä muistaa- vaikka on jo kunnioitettavassa 96 vuoden iässä. Bemarilla pyörähti  mökillä äskettäin.

JÄIDENLÄHTÖ 








Viikonlopun lämpimät saivat jäätkin lähtemään. Ystäväpariskunta oli kyläilemässä , ja kuin tilauksesta mökkisuvannon iso jääpato alkoi purkautua. Jäidenlähtö on kyllä komea tapahtuma!

Telkkäpariskuntakin on palannut muuttomatkallaan ja tuli katsastamaan onko pönttö paikoillaan. Kyllä on; pehtoori tarkasti pöntön kunnon. Pehmikkeet olivat asianmukaiset. 

Joutsenia on näkynyt jo jonkin aikaa, ja ensimmäisestä kurjesta saatiin kuulohavainto.  Kevään tulo ja valon paluu on joka vuosi yhtä ihmeellinen tapahtuma.  Nukkumaan ei haluttaisi mennä, ja uni katkeaa aamuyön tunteina. Meillä ei harrasteta pimennysverhoja. Lapsenlapsi Emil oli yökylässä noin nelivuotiaana. Häntä puuhattiin yöpuulle, ja poika pyysi sammuttamaan valot. Ei tahtonut millään uskoa; että mummi ei kykene sammuttamaan kesäyön aurinkoa.

PYYKKÄYSTÄ

Sunnuntaina palattiin kaupunkiin karmean pyykkivuoren kanssa. Onneksi on pesukone, eikä tarvitse avannolla pestä käsipelillä pyykkiä! Meillä on kyllä mökillä kaksikin pyykkilautaa. Upon pulsattoripesukone veivattavalla mankelilla joutui kaatopaikkakuormaan pari vuotta sitten.
Pitäisi olla hirveästi tilaa säilyttää vanhaa . Mutta kun ei ole!  Paitsi että meillä  on muunmuassa varsta, vanha piimäleili ja pottukappa sekä  tosi ison taikinatiinun kansi ja rautavanteinen kärrynpyörä. Sekä emalinen pesuvati vuoden 1955 äitiyspakkauksesta...  Ja Åströmin nahkatehtaan - perustettu 1863-vanhoja ikkunoita suupuhalletuin lasein ... 

Kommentit

Suositut tekstit