torstai 1. marraskuuta 2018

Pehtoorit pellossa ja palsternakat lumen alla
Kuuma ja kuiva kesä takana, mutta siitä huolimatta juurekset kasvoivat tosi hyvin. Keskimäärin kerran viikossa ehdimme kastelemaan. Ruohosilppu  katteena esti pahimman kuivumisen.Raitajuurikkaista tuli tosi isoja; melkeinpä jalkapallon kokoisia. Pitkät punajuuret tuottivat myös hyvän sadon.
Nämä herkut kaunottret ovat lehtikaaleja. Niistä saatu sato ylitti taas odotukset! Siemenestä kylvettynä, ilman harsoja kasvatettuina.
Tuholaisia ei näkynyt. Kaalien vieressä kasvoi kehäkukkaa ja sipuleita, jotka torjuivat tehokkaasti kaiken maailman tuholaiset.

Suku ja lähipiiri on kyllästetty lehtikaaleilla. Kuivuri on hurissut ja pakastin on täynnä vihreätä.

Kuuma kesä sopi useimmille kasveille. Papuja tuli monta ämpärillistä; jopa Borlotti-papu tuotti hyvän sadon. Papujen siemenet hankittiin ihan lähikaupasta .
Härkäpapujen tuotosta ei myöskään käy moittiminen. Parhaan tuloksen  tuotti Italian reissulta mukaan tarttunut papu

.Etelä-Amerikkalaiset kaunottaret, amarantit eli revonhännät kasvoivat mainiosti. Sato jäi pääosin syömättä, kun elokuussa sadonkorjuun aikaan ollaan pehtoorin kanssa liemessä, kun kasvimaan tuotto on ihan mahdoton.
Mahtaneeko muilla olla samoja ongelmia? Tuntuu, että kaikkea pitäisi hyödyntää koko ajan.


Melkoisia vötkäleitä nämä egyptilaiset punajuurikkaat...Mökkiremonttikin valmistui loppukesästä. Nyt ollaan vain nautittu mökin rauhasta. Nyt mahtuu kokkaamaan.


  Katto ja lattia on maalattu, hirsiseinät vain pesty ja ikkunanpuitteet maalattu. Uusi keittiö tuli litteinä paketteina, ja sen kasaaminen oli melkoinen operaatio. Työporukka koostui kahdesta kuusikymppisestä ja yhdestä 93-vuotiaasta eli pehtoori rouvineen ja rouvan isä.
Arvaako joku, mitä tässä tapahtuu? Palsternakkoja ja mustajuuria tässä kaivetaan lumen keskeltä. Oli kyllä yllätys, kun mentiin juureksia nostamaan, ja pellolla olikin melkein kymmenen senttiä lunta.
No; eipä mitään. Jätettiin suurin osa sadosta maahan talvehtimaan. Valkosipulit jäivät sitten istuttamatta, mutta ei haittaa. Naapuri viljelee valkosipulia, niin sieltä varmaan saadaan sipulit ensi syksynä.Terveisiä vain toivoo kukkulan kuningas!

1 kommentti:

Pehtoorit pellossa ja palsternakat lumen alla

Kuuma ja kuiva kesä takana, mutta siitä huolimatta juurekset kasvoivat tosi hyvin. Keskimäärin kerran viikossa ehdimme kastelemaan. Ru...