maanantai 21. elokuuta 2017

Satoa säilömässä
Kuivuri on hurissut monta päivää. Lehtikaalia, mangoldia, yrttejä, nokkosta, porkkanaa, sipulia...
Kylmästä keväästä ja alkukesästä huolimatta ainakin lehtivihannekset ja lehtikaalit ovat kasvaneet Siikajoen plantaasilla ihan hillittömästi.  Lehtikaalia on kuivattu, pakastettu, syöty. Ja taas kuivattu lisää. Pakastettu. Syöyty. Eikä se vain lopu. Omituinen kesä, siinä mielessä, ettei minkäänlaisia tuholaisia ole ollut
Keväällä 2016- siis vuosi sitten- Pohjois-Suomeen tulvahti monimiljoonainen kaalikoiparvi- jostain Venäjältä varmaan, mutta tänä vuonna niitä ei ole näkynyt.

Harvennusporkkanatkin ovat näin pieniä tässä heinäkuun loppupuolella. Pieniä, mutta sitäkin makoisampia. Monena vuonna olen tehnyt keittomaustesekoitusta, johon kuivaan sipulia, porkkanaa, yrttejä, lehtikaalia ja mangoldia.  Ja lipstikkaa. Selleriä ja fenkolia, jos olen niitä kasvattnut.  Tämä korvaa keitoissani liemikuution. Ei tarvitse käyttää glutamaattia ollenkaan!
Tässäpä näitä valmiita kuivattuja vihanneksia. Vasemmanpuoleisessa on  lehtikaalia; oikeanpuoleisessa tuo keittomauste: porkkanaa, sipulia, yrttejä, lipstikkaa.

Näin kauniita ovat kyssäkaalit tänä kesänä. Ei minkäänlaisia vioittumia tai tuholaisten jälkiä. Nämä on kylvetty siemenestä kesäkuun alussa. Taimikasvatuksesta olemme pehtoorin kanssa luopuneet ihan kokonaan. Peräti täällä Pohjois-Pohjanmaan rämeisillä alueilla kaalit kyllä ehtivät siemenestäkin.
Yksi siemenkylvön etuja on voimakas kasvu. Hontelon taimen kun istuttaa kasvimaahan, kestää muutama viikko, ennenkuin se toipuu muuttoshokista. Siispä kylvämme kaalit siemenestä tätänykyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valoa ja väriä

Mittarissa kahdeksantoista astetta pakkasta. pihalla toista metriä lunta, eikä maaliskuu ole vielä maata näyttänyt. Odottelen pakka...