maanantai 19. kesäkuuta 2017

Prahan puutarhojaPehtoori ja rouvansa pyörähtivät touko-kesäkuun vaihteessa Prahassa, joka on Keski-Euroopan upeimpia kaupunkeja. Prahalaiset valittelivat kuumuutta, mutta pehtoori ja rouva nauttivat Prahan lähes kolmenkymmenen asteen lämmöstä- varsinkin kun Oulussa oli reissuun lähdettäessä vaivaiset kuusi astetta.
Muutama muukin turisti oli löytänyt kesäisen Prahan, mutta heti kun kävelee vähän syrjempään, saa kävellä aika lailla rauhassa.  Praha, vaikka onkin miljoonakaupunki, on helppo kohde, sillä kävellen pääsee joka paikkaan, eivätkä välimatkat ole liian pitkiä.Prahassa on lukuisia hienoja palatseja, ja toinen toistaan kauniimpia puutarhoja. Puutarhat eivät tunnu olevan mikään ykkössuosittu kohde, sillä niissä kohdattiin vain muutamia ihmisiä, vaikka muuten vilinä oli melkoista. Tämä Vrtbanpalatsin barokkipuutarha on suunniteltu noin 1720. Mala Stranassa eli pienellä puolella ovat melkeinpä parhaat julkiset puutarhat.


Vrtban puutarhan jyrikltä rinteiltä on hienot näkymät Prahan linnaan ja Mala Stranaan. Pehtoorin ja rouvansa lisäksi puutarhassa oli vain japanilainen hääpari valokuvaajansa kanssa. 
Puutarhat on hoidettu käsittämättömän hyvin. Missään ei näy rikkaruohoja, roskia tai ylimääräisiä kasvustoja. Ihan mieletöntä!
Petrinin puisto on laaja, pienen puolen suurin puistoalue, jonka huippu kohoaa 318 metrin korkeuteen. Yhdeltä reunaltaan puisto rajoittuu Strahovin luostariin, joka on vuodelta 1140 ja kooltaan lähes hallitsijan palatsin suuruinen. Luostarin yli 800 vuotta vanha kirjasto on yhä Böömin komeimpia.
Prahan linnan alla olevassa jyrkässä etelärinteessä kasvatettiin ennen viiniköynnöksiä, mutta 1500-luvulta alkaen aateliset alkoivat rakennuttaa palatseja ja niihin puutarhoja. Ne tehtiin Italian renessanssiesikuvien mukaan; tiukan  geometrisiksi ja jyrkästi porrastetuiksi .Puutarhat rakennettiin 1700-luvulla uudelleen, ja tuolloin lisättiin barokkisia patsaita ja suihkulähteitä.
Ledebourin puutarha koostuu kolmen palatsin; Palffyn,Cerninin ja Ledebourin palatsien puutarhoista.
Täältäkin on hienot näkymät pienelle puolelle ja Prahan linnaan. Tässä puutarhassa oli vain pehtoori ja rouva. Aivan käsittämätöntä!
Hiukan ehkä liioittelin, kun sanoin, ettei muita ollut. Puutarhaan liittyvän pienen palatsin pihalla oli hääjuhla, jota saimme kauempaa ihailla.

Harmi , ettei tuoksuja saa välitettyä. Nämä ruusut tuoksuivat aivan hurmaavasti! Pitkien kävelyjen jälkeen tulee tietysti nälkä. Prahassa on hillittömästi ravintoloita, joiden taso vaihtelee kovasti. Kun menee vähän syrjään pahimmista turistiväylistä, löytää kiinnostavia ja hyviä ravintoloita. Pastar-ravintolaan ihastuimme kovasti loistavan ruuan ja palvelun takia. Pehtoori suosittelee!

Alkuun tomaatteja ja mozzarellaa sekä vuohenjuustomoussea kasvispedillä. Nam! 
Pääruuaksi sitten rapuja tai pitkään haudutettua -olikohan kuvetta? Hyvää!
Jälkiruuaksi sitten pikkuruisia herkkuja; Pastarissa itse tehtyjä. Suussasulavia. Onneksi jälkiruokamaha on erikseen...
Nämähän ne matkalla tärkeät: hyvä aamiainen; sitten kahvia; sitten lounas; lepoa ja illallinen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valoa ja väriä

Mittarissa kahdeksantoista astetta pakkasta. pihalla toista metriä lunta, eikä maaliskuu ole vielä maata näyttänyt. Odottelen pakka...