Joko on kevättä ilmassa?


Kevään ensimmäiset tulppaanit- meille ensimäiset- ja heti alkaa kihelmöidä: pimeän ja talven jälkeen tulee kevät! Ja valo!
Oulun pahimmillaan alle neljän tunnin valoisat hetket ovat hurjasti pidentyneet: nyt aurinko laskee vasta kolmen aikoihin, kun ennen joulua kolmelta oli jo sysipimeä. Kaamos on väistynyt Suomesta!
Lapsenlapsi ihmetteli sunnuntaina, kun  " aurinko paistaa eikä lumi olekaan vielä sulanut". Lapsikin automaattisesti liittää auringonpaisteen- jota kaamoksen aikaan ei todellakaan ole paljoa ollut- kesään. 



Keittiöön paistaa jo aamupäivän aurinko. pakkasta on mittarissa parikymmentä astetta, ja puuhella lämmittää mukavasti.
Hellalla porisee valkojuurikas-keltajuurikas-raitajuurikas-linssipata. Padassa ovatkin viimeiset punajuurikkaat. Porkkanat loppuivat joulun maissa, mutta kellarissa on vielä muutama palsternakka ja mustajuuri.

 Tämä pata on hillittömän hyvää ja helppo tehdä! Tässä ohje:
Lean linssipata...
laita linssit likoamaan (100g) veteen. Kuori pari kolme valkosipulin kynttä ja pari sipulia. Kuori ja paloittele muutama sata grammaa punajuuria ( tai porkkanaa, palsternakkaa, retikkaa, lanttua) .  Kuumenna kasarissa pari kolme rkl öljyä; lisää kuumaan öljyyn 1,5 rkl  mausteita: korinteria, kurkumaa, kardemummaa, pippuria, tai ras el hanout-mausteseosta tms. Kuumentele, että tuoksu irtoaa. Lisää silputut valkosipulin kynnet ja sipulit. Paistele vähän aikaa. Lisää juurekset ja paistele jonkin aikaa. Sitten pataan linssit, lipstikkaa, rosmariinia tms- tai kasvisliemikuutio- purkillinen paseerattua tomaattia, ruokalusikallinen hunajaa ja vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. Hauduttele kannen alla tunteroinen. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa. Nauti!

Ensi kesän viljelyksiäkin on jo vähän suunniteltu ja inventoitu siemenvarastot.
Syksyllä tuntui, että porkkanoitakin on ihan hillittömästi, mutta  silti ne pääsivät loppumaan.
Tulevana kesänä porkkanaa laitetaan kasvamaan tuplamäärä. Viime kesän lajikkeista Autumn King oli  ihan huippu; kasvoi suureksi, maistui makealta ja säilyi hyvin. Purple Haze eli päältä violetti, sisältä oranssi porkkana on myös erittäin makea ja hyvin säilyvä, muttei kasva niin isoksi kuin Autumn King.
      Siementilaukset laitettiin viikko sitten ja nyt odotellaan postia Englannista ja Hyötykasviyhdistykseltä.
Valkoinen punajuuri kasvaa hyvin ; on maukas eikä värjää. Ja polkkapunajuuri; raidallinen              sellainen on myös hyvin kasvava ja maukas. Sekään ei värjää kaikkea punaiseksi. Viime kesänä   meillä kasvatettiin myös keltajuurikasta, joka on meheävän oranssinpunainen. Se ei suuren                suureksi kasvanut, mutta oli tosi kaunis ja maukas. Suosittelen.
    





 


Pelargoneilla on nyt vaikeimmat ajat edessä. Valoa alkaa olla jo niin paljon, että kasvuhaluja olisi.
Tämä Diana Palmer on selvinnyt talvesta tosi hyvin, eikä se 
kaipaa oikeastaan muita toimenpiteitä, kuin lannoittamista.

Joka talvi on sama jännitysnäytelmä edessä; kuinka monta pelargonia uuvahtaa pimeään- ja vähän liian lämpimään. Meillä pelargonit talvehtivat lämmittömättömässä  huoneessa, ja nyt parina viime syksynä on ollut tosi lämmintä- ainakin pelargoneille liian lämmintä- aina marraskuulle saakka. Lämpötila pelargonihuoneessa on huidellut jossain neljäntoista asteen paikkeilla, ja se on näille hienohelmoille liikaa.  Ne yrittävät vain kasvaa ja vaikka kuinka on lisävaloa, ei se tahdo riittää. Tässä alapuolella näitä viime syksyn pistokkaita. Aina mietin, miten ihmeessä saa " pelargonit talvehtimaan paremmin pistokkaina", kun minulta se ei onnistu, ei.




Tuoksupelargonit kestävät hyvin talven; ainakin Westerlundin kukka ja seetrintuoksuinen Graveolens. Muskotintuoksuinen kuolla kupsahti viime talvena.



Pakkanen lauhtuu. Aamun kuudestatoista asteesta on jäljellä enää kahdeksan. Nyt hiihtolenkille ja sitten kylpyyn!

 




Kommentit

  1. Hei! Blogisi hyvä nimi kiinnitti huomiotani (etenkin se musiikillinen osa). :)
    Huhtikuu on jo puolivälissä muttei kevät ole tullut vieläkään. :) Vihreimmän pelargonin olen jo kantanut huonelämpötilaan eteläikkunalle.
    Iloista pääsiäistä!

    VastaaPoista
  2. Olenkin blogissasi ensimmäistä kertaa. Ihana nimi blogillasi ja kiva blogi muutenkin. Kauniit kuvat. Mukavaa viikon jatkoa Pihakuiskaajan puutarhasta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit