torstai 6. lokakuuta 2016

Taas se on täälläEnsimmäinen pakkasaamu tulee aina yllätyksenä- vaikka kuinka seuraisi säätiedotuksia ja netin sääpalveluita. Jostain ihme syystä ei millään haluaisi antaa periksi- että taas se on täällä; kylmä ja pimeä. Siperiankärhö innostui kukkimaan uudelleen. Ensimmäiset kukat se teki kesäkuun alussa ja nyt pienemmän kukkaloiston.
Pehtoori ja pehtooritar alkavat valmistautua viimeisiin syysistutuksiin ja sadonkorjuuseen. Pääosa juureksista on vielä maassa Siikajoella.
Siellä odottavat porkkanat, punajuuret, palsternakat ja mustajuuret. Viikonloppuna istutetaan myös ensimmäinen erä valkosipulia.  Puutarhurin varpaatkin pilkistävät kuvasta! Pakkanen oli koristellut purppuraisen lehtikaalin sokerikuorrutuksella.  Mikä lie joissakin kasveissa, kun ne eivät ole millänsäkään pakkasista? Lehtikaalin maku vain paranee, kun pakkanen on päässyt sitä hiukan puraisemaan. Pelargoneista osa oli vielä ulkona, ja vaikka mittari kävi miinus viidessä asteessa, eivät ne olleet paleltuneet.
Rohtopähkämö ja Mirrinminttu saivat kauniin jääkuorrutuksen.
En tunne lintujen elämää enkä tapoja tarkemmin, mutta ihan selvästi talitintit ainakin leikkivät hippasta lähipuissa. Niitä on pieni parvi ja ne lehahtelevat toistensa perässä ja sirkuttavat villisti. Tämän kesän toinen poikue varmaan, sillä kotipihan pöntössä pesi talitintti kahteen otteeseen.
Olen aina luullut, ettei syksyllä kuule juuri minkään linnun laulua, mutta ilmeisesti muuttomatkalla olleet - kottaraiset?- järjestivät melkoisen konsertin tässä männä viikolla useampana päivänä.Täällä pohjoisessa koivujen ruska jäi kovin vaisuksi jonkin sienitaudin takia. Vaahteranlehdilläkin on jotain häikkää, mutta kauniin keltaisia ne ovat silti.
Vuosi vuodelta marras-joulukuun pimeys pelottaa  aina vain enemmän. Hämärää on muutama tunti päiväsydännä; aurinkoa ei näe pitkään aikaan. Onneksi on kynttilät; tuli puuhellassa ja Händelin musiikki! Niiden avulla selviää taas kevääseen. Sitä paitsi pieni lepo puutarhanhoidosta on kyllä ihan paikallaan!
Tammikuussa sitten aletaan plärätä siemenluetteloita- että mitähän sitä taas viljeltäisiin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valoa ja väriä

Mittarissa kahdeksantoista astetta pakkasta. pihalla toista metriä lunta, eikä maaliskuu ole vielä maata näyttänyt. Odottelen pakka...