keskiviikko 10. elokuuta 2016

Pelkkää nautintoa!Voi tätä fenkolia; se on ihan hurmaava! Nauttii elämästään ruohokatteen ja olkisilpun alla. Aiempina vuosina kasvatin fenkolin taimia, mutta ne olivat surkeita, ohuita  ruippanoita, jotka saivat aina shokin, kun ne istutettiin kasvimaahan, joten päätin kokeilla tänä vuonna suoraan siemenestä kasvattamista. Hyvinhän tämä onnistui!
Fenkolin käytän ihan kokonaan; lehtiä voi silputa salaattiin, keittoihin, patoihin, mihin nyt vain keksii. Maku on hieno. Ei haittaa, vaikkei suuria mukuloita tulisikaan.
Meidän pohjoisen eläjien onneksi yrttien ja aromivihannesten maut ovat voimakkaat pitkien, valoisien öiden ansiosta. Valkosipulistakin tulee pohjoisessa aromaattisempaa kuin etelässä.

Jotain uutta pitää pienviljelijän joka vuosi kokeilla. Tänä kesänä kasvatin sitten ruotisellerin taimia, jotka muistuttivat hentoja heiniä, kun ne istutettiin maahan. Niin vain ovat nekin vötristyneet komeiksi ja maukkaiksi herkuiksi. Pitää vielä tänä kesänä kokeilla voissa haudutettua ruotiselleriä.

Kasvitarhassa pitää aina olla kukkia. Ruiskaunokin monivärisekoitus on kyllä aika hurmaava. pehtoorin kanssa muisteltiin entisiä aikoja, jolloin ruiskukkaa kasvoi viljapelloissa . Ei kasva enää ei. On hävinnyt moni muukin luonnokukkalaji; eläimistä puhumattakaan. Missä ovat kottaraiset? Varpusetkin ovat vähentyneet.

 Tässä tämä inkojen ihme; amarantti, joka tätä kirjoittaessani lienee jo parimetrinen. Sitä voi pitää saavutuksena, sillä viime kesänä amarantti ei suostunut edes itämään, kun oli niin kylmää ja märkää.
Amarantista saa ihanaa lisuketta muhennettuna. Samalla ohjeella voi nauttia pinaattia, lehtikaalia, punajuuren naatteja- jopa palsamia- mitä vain vihreitä lehtivihanneksia. Olen tainnut tämän ohjeen jakaa aiemminkin, muttei varmaan haittaa, vaikka se tulee tässä uudestaan:

pinaatin voit nopeasti ryöpätä- lehtikaalinkin ( muista poistaa kovat lehtiruodit kaalista!).
Pilko, silppua pari kynttä valkosipulia; kuullota öljyssä valkosipulia ja pari fenkolin siementä, jos haluat. Sekaan lehtivihannekset; hauduttele  vähän aikaa; mausta suolalla, pippurilla ja hitusella sokeria. Balsamicoakin voi vähän laittaa, jos haluat hapokkuutta. Sitten vain nautitaan. Suojaravinteita saat roppakaupalla; samoin kuituja, mutta kaloreita vain vähän.

Tässäpä oivat kesäkeiton ainekset. Monella lienee yksi ällötysmakumuisto kesäkeitto, jossa maitoliemessä uiskentelee pari porkkananpalasta ja hernettä sekä kukkakaalia.
Meidän kesäkeittomme maistuu taatusti kesältä ja hyvältä!
Onhan tietysti luksusta, kun tekee ruokaa suoraan kasvimaalta tuoduista vihanneksista ja yrteistä, mutta kaupastakin saa hyviä vihanneksia.
  Tässäpä takuuvarma KESÄKEITTORESEPTI

 Porkkanaa, sipulia, kesäkurpitsaa, kyssäkaalia, fenkolia, herneitä; lisäksi yrttejä; pari desiä kermaa, vähän voita, suolaa ja pippuria. Perunoita myös, jos haluat.
Eli: kuullottele vihanneksia ja kasviksia voissa- tai öljyssä; lisää lipstikkaa- tai kasvisliemikuutio; sen verran vettä, että justiinsa sattumat peittyvät. Vähän aikaa keittele; suolaa, pippuroi; lisää pari desiä kermaa ja lopuksi silputut yrtit. Nam!

Tässä köllöttelee pallokurpitsa; olikohan Tondo Chiaro di Nizza?
Tänä kesänä näyttää tämäkin hitaampi lajike ehtivän . Tavallinen zucchini teki viikossa 3,3 kiloisen mötkäleen.

Kuten arvata saattaa, meillä syödään pääasiassa kasvisruokaa. Papujen kausi ei vielä ole alkanut, mutta ennakkotiedot lupaavat melkoista papusatoa. Onneksi pehtoori ei valita, vaan syö kiltisti, mitä eteen laitetaan.  Joskus, kun ruoka on ollut erikoisen hyvää, hän esittää kainon toiveen, että saisi juuri samanlaista ruokaa toisenkin kerran. harvemmin kyllä käy näin...
Wienin purppura; kyssäkaali siis. Koko kasvi syötävä. Kylvetty vapun aattona. Kasvimaan persoonallisuuksia tämäkin. Helppo kasvattaa; suosittelen!

Samettikukkia tuholaistorjujina sekä ruotiselleriä, lehtikaalia ja punasipulia. Sekapenkit ovat paitsi kauniita, myös hyödyllisiä. Sipulit ja samettikukat torjuvat tuholaisia; ovat kauniita ja samettikukkaakin voi käyttää yrttinä. Tänä keväänä idästä tuli hurjia kaalikoipilviä, jotka laskeutuivat meidänkin viljelyksillemme. Kaalit näyttävät kuitenkin toipuneen hyökkäyksestä hyvin, ja torjujakasvit ovat varmaan jonkin verran estäneet hyökkäyksiä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valoa ja väriä

Mittarissa kahdeksantoista astetta pakkasta. pihalla toista metriä lunta, eikä maaliskuu ole vielä maata näyttänyt. Odottelen pakka...