torstai 30. kesäkuuta 2016

Kamalaa kiirettä kasvimaalla


                                                                                                                                                                                                        Joka kesä sama juttu. Hirviä kiire viljelysten ja istutusten kanssa. Hyöty- ja huviviljelijä painaa kasvimaalla pää punaisena ja hikisenä. Hyvä jos ehtii nauttia ihanista valoisista öistä. Sitten: taas kesäkuu vilahtaa ohi aivan liian äkkiä. Miten saisi taltioiduksi kesäkuun ihanan valon ja vehreyden; kun kaikessa on vielä lupaus ja odotus?  
                                                                                                                                                                     
 Saksankurjenmiekat kukkivat tänä kesänä upeasti. Ne ovat jotenkin juhlavia ja arvokkaita, mutta omalla tavallaan vaatimattomia.

Tuoksuva timjami alkaa olla täydessä kukassa. Kukista tulee tosi aromaattista ja herkullista teetä. Timjamin talvehtiminen onnistui vain varsinaisten yrttipenkkien ulkopuolella. Liekö syynä ollut leuto ja vähäluminen talvi? Tässä timjami kasvaa kiviportaikossa, johon kyllä vähätkin lumet kertyvät.
Ikivarma ja kestävä lipstikkakin kuoli viime talvena; sekä täällä Oulussa että Haukiputaalla.

                                                                                                                                                                   
Lehtikaalit laitettiin siemenenä maahan vapun aattona, ja kasvuunlähtö onnistui tosi hyvin. Harventaa on saanut reippaalla kädellä. Niillä on kaverinaan sipulia, ja katteena ruohosilppua. Päällä vielä teltta.
Kaalintuholaisia on tänä keväänä liikkeellä runsaasti. Saapas nähdä, säästyvätkö meidän viljelmät niin että pehtoorille jää talveksi runsaasti vihreää rouskuteltavaa.

Parin viikon takaiset porkkanat tässä kurkistelevat. Nyt varmaan pääsee maistelemaan uusia porkkanoita. Kun on parin viikon tauko viljelyksillä käymisestä, on yllätyksiä aina luvassa.
Porkkanankin kaverina on sipulia ja valkosipulia , torjuntatarkoituksessa.
Meillä kuitenkin on tunteroisen matka viljelyksille, niin ihan joka viikko ei käydä kasvimaata hoitamassa- paitsi toukokuussa ja juhannukseen saakka.
Ruohotäkki ja kasvuharsot ovat mainio yhdistelmä!Pitäähän joka puutarhassa olla veden solinaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Valoa ja väriä

Mittarissa kahdeksantoista astetta pakkasta. pihalla toista metriä lunta, eikä maaliskuu ole vielä maata näyttänyt. Odottelen pakka...